Tarihi: Antik dönemden beri önemli bir yerleşim yeri olan Pınarbaşı ve çevresi, Asur, Hitit, Pers,İskender, Kapadokya, Roma ve Bizans imparatorlarının hakimiyetinde kalmıştır. 1071 Malazgirt zaferinden sonra Türk hakimiyetine geçmiştir. 1399 yılında Osmanlı İmparatorluğuna katılmıştır. Pınarbaşı “Aziziye” adıyla, 1861 tarihinde Sultan Aziz tarafından Sivas’a bağlı bir ilçe olarak kurulmuş, 1926 yılında halkın isteği üzerine Kayseri iline bağlanmıştır. Bu yıllarda Aziziye adı kalmış, içinden kaynayan büyük suyun adı olan “Pınarbaşı” adı resmi kayıtlara geçmiştir.
İlçe dahilinde bir çok tarihi kalıntılar mevcuttur. Bunların en önemlileri Şerefiye köyündeki kale harabeleri, Karakuyu köyünde bulunan yazılı su bendi ile Uzunyayla’nın çeşitli yerlerinde kimlere ait olduğu bilinmeyen bir çok harabeler bulunmaktadır.
Melikgazi Türbesi: Pazarören yakınındaki Melikgazi köyünde bulunan türbe, Danişmendliler'den Emir Melik Gazi’ye (1104-1134) aittir. Tamamen ince tuğlalarla yapılmış türbenin alt kısmında, içerisinde Melik Gazi’nin ki de bulunan 7 adet mumyalı ceset vardır. 1134 yılında Malatya’da ölen Emir Melikgazi’nin mumyalı cesedi sağlığında Pazarören yakınlarında yaptırdığı türbesine taşınmıştır. Malatya yolunun 84.km.’den sonra Melikgazi Köyünde bulunan türbe, altta cesetlik odası ve üstte sanduka odası olmak üzere iki kattan oluşan kare planlı tuğladan yapılmış bir türbedir
Zamantı Kalesi: İlçemize bağlı Melikgazi köyündeki kale, Selçuklular zamanında yapılmıştır.